Intestinul permeabil-cauze, consecințe și tratament

Dacă vă numărați printre aceia (mulți dealtfel) care se confruntă cu o digestie proastă, probleme ale pielii pielii, oboseala,„ceață pe creier” și nu în ultimul rând autoimunitate este destul de probabil să aveți sindromul intestinului permeabil .

Ce este un intestin permeabil?

Gândiți-vă la intestinul dvs. nu numai ca la un organ destinat descompunerii alimentelor și eliminării reziduurilor, ci și ca la un tub prin care circulă și bacterii, paraziți, substanțe toxice, destinate a fi eliminate prin intermediul tranzitului nostru. Acest tub e căptușit cu o mucoasă performantă, formată din celule intestinale strâns lipite între ele, ce constituie o barieră de protecție împotriva tuturor substanțelor nocive venite din exterior prin intermediul alimentelor și care dacă ar intra în sânge ar face ravagii.

Când aveți un intestin permeabil, joncțiunile se slăbesc și, ca urmare, capacitatea intestinului de a izola organismul de bacteriile, deșeurile toxice și particulele alimentare nedigerate e compromisă. Odată intrate în sânge vor fi percepute de sistemul dvs. imunitar ca agenți patogeni și vor declanșa un răspuns imunitar, care va fi îndreptat nu numai asupra agentului declanșator, ci și asupra structurilor proprii ale organismului.

Ce cauzează permeabilitatea intestinului?

Există mai multe cauze și factori care se suprapun care contribuie la sindromul intestinului permeabil:

·        o dietă săracă în fibre și alți nutrienți esențiali, bogată însă în zahăr, alimente procesate, alcool

·        anumite medicamente precum antibiotice, analgezice, steroizi și antiacide

·        deficiențe de vitamine: magneziu, seleniu, zinc

·        stres, traume și alte tulburări emoționale/mintale

·        SIBO, disbioza intestinală

Cercetările arată că există o legătură directă între permeabilitatea intestinală și următoarele boli cronice:

·        boala celiaca

·        diabet de tip I

·        infecții respiratorii

·        artrita si alte boli inflamatorii

·        alergii

·        boli gastrointestinale

Semne și simptome ale intestinului permeabil

Principalele semne și simptome ale unui intestin permeabil sunt:

1.   o tulburare autoimună (cum ar fi lupus, Hashimoto sau boala Crohn)

2.   sensibilități alimentare

3.   nu mai tolerați alimentele pe care cândva le mâncați fără probleme

4.   aveți afecțiuni inflamatorii ale pielii (psoriazis, acnee, eczeme și erupții cutanate)

5.   oboseala și ceața creierului

6.   dureri articulare

7.   depresie și anxietate

8.   tulburări digestive (constipație,diaree, balonare)

Cum depistați dacă aveți intestin permeabil?

Cu toate că semnele enumerate mai sus pot fi un indicator bun al unui intestin permeabil, totuși diagnosticul se va face utilizând teste funcționale pentru a determina dacă de fapt o aveți sau dacă simptomele pe care le întâmpinați pot fi atribuite unei stări de sănătate diferite și altor factori.

Iată câteva modalități prin care puteți afla dacă aveți un intestin permeabil.

Niveluri ridicate de zonulină

Faceți testarea serica sau în scaun a nivelul de zonulină. Zonulina este o proteină care s-a dovedit că duce la o creștere semnificativă a permeabilității intestinale.

Dacă faceți testarea scaunului, aceasta vă poate ajuta să identificați bacteriile inflamatorii care pot duce la permeabilitate, precum și drojdiile și paraziții care contribuie, de asemenea, la dezechilibrele intestinale.

Testul de intoleranțe alimentare

După cum am arătat mai sus, factorii declanșatori dietetici pot duce la apariția intestinului permeabil. Se știu deja cu certitudine de anumiți triggeri alimentari cum ar fi glutenul, grâul, porumbul, soia, zahărul, alimentele procesate și alcoolul.

Dietele de eliminare nu sunt cea mai bună modalitate de a vă determina sensibilitățile alimentare și deci factorii declanșatori. Având în vedere natura lor restrictivă, acestea deseori elimină nu numai alimentele la care nu suneți sensibil, ci și grupurile/articolele alimentare majore de care aveți nevoie într-o dietă echilibrată.

Pentru a depista alimente la care dvs. sunteți sensibil cel mai bine ar fi să efectuați un test complet de intoleranțe, cu ajutorul căruia să vă modelați dieta. Înarmat cu aceste informații veți elimina presupunerile, veți obține claritatea de care aveți nevoie pentru a vă găti mesele și veți începe să vă vindecați intestinul permeabil.

 Cum să vindecați intestinul permeabil

Recapitulând, ducă remarcați că aveți semne de intestin permeabil, parcurgeți următoarele etape:

  • obțineți în primul rând confirmarea prin testarea nivelelor de zonulină în scaun sau ser

  • apoi aflați declanșatorii dietetici prin testele de intoleranță alimentară și eliminați-i strategic

  • reparați-vă intestinul prin dietă, creșterea diversității microbiomului intestinal, administrarea de suplimente adecvate și nu în ultimul rând prin creșterea rezistenței la stres

Este esențial să adoptați o abordare holistică, funcțională, cu orice suferință digestivă pe care o puteți experimenta, indiferent dacă este sau nu sindromul intestinului permeabil.

Acestea spuse, dacă sunteți gata să experimentați o astfel de abordare programați-vă o consultație de nutriție de 75 de minute, în care puteți afla mai multe despre metoda mea de restaurare a intestinului.

 

Previous
Previous

Când lucrurile o iau razna…

Next
Next

Un microbiom intestinal sănătos ar putea ajuta la prevenirea COVID-19 sever